LEGENDA LUI LEO GREIF

Legenda lui LEO GREIF

            In luna Mai a anului de gratie 1939, pe vremea cand l-am cunoscut si i-am devenit prieten, Leo Greif tocmai absolvise “magna cum laudae” Facultatea de Farmacie de la Cernauti. La putin timp s-a stabilit in Brasov, in aceasta casa, numai ca pe-atunci, strada se numea Principele Carol si era mult mai linistita.

Odata instalat, Leo Greif si-a cumparat o multime de alambicuri, retorte, eprubete si sticlute si s-a inchis in casa, ca intr-o cetate de necucerit. Adevarul e ca singurul “cuceritor ” am fost eu, nu doar pentru ca ii eram prieten, dar si pentru ca Leo avea nevoie macar de un martor care sa asiste la marea lui descoperire.

Asa se face ca am avut privilegiul sa fiu unicul martor al nasterii legendarului bitter, din care chiar acum gustati si dumneavoastra,creatia magistrului Leo Greif, neintrecutul alchimist al lichorilor subtile.

Si cand spun asta sunt mai treaz decat oricand, pentru ca am vazut cu ochii mei aceasta odaie cu peretii plini de polite incarcate cu tot felul de sticle colorate, iar acolo, in xolt, bolborosea zi si noapte un alambic ticsit cu ierburi aromate, din care sub bagheta magica a lui Leo, a inceput deodata sa curga minunatul elixir, care a dus faima Casei de Licori “Amelie”, pana departe si pana astazi.

Ce vremuri frumoase! Desi razboiul era tot mai aproape, gaseam prilejuri sa ne intalnim in jurul unui pahar de bitter, aici in batrana casa a lui Leo Greif. Aici, la aceste mese, vorbeam despre afaceri, politica, filosofie si fotbal, aici ne petreceam serile cu iubitele noastre si tot aiciil ascultam pe Leo povestindu-ne despre ierburile sale, in timp ce afara treceau ultimele trasuri si se aprindeau primele felinare.

Dar toate visele noastre frumoase s-au destramat in seara in care, batand la usa casei lui Leo, n-a mai deschis nimeni. Razboiul ne ajunsese din urma si dintre noi toti, il alesese tocmai pe Leo Greif. Comandantul nostru disparuse fara urma si toate cautarile noastre au fost zadarnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *